Mijn huisdier is overleden wat nu?
Wij snappen dat u het al moeilijk genoeg heeft in deze periode. Wij begrijpen ook dat u niet weet welke mogelijkheden er zijn om afscheid te nemen van u geliefde huisdier. Wij hebben daarom alles voor u op een rijtje gezet, om u zo goed mogelijk te informeren over alle mogelijkheden.
Op deze pagina vind u alles op het gebied over het overlijden van huisdier en wat er allemaal mogelijk is om een goed afscheid te nemen.
Wat zijn de mogelijkheden om afscheid te nemen?
Er zijn een aantal mogelijkheden om afscheid te nemen van uw geliefde huisdier. ​
-
U kunt uw huisdier begraven bij en dierenbegraafplaats of in eigen achtertuin.
-
U kunt uw huisdier cremeren bij een dierencrematorium.
-
U kunt u huisdier achterlaten bij de dierenarts.
-
Welke mogelijkheden zijn er om uw huisdier te herdenken.
Dierenbegraafplaats
Er zijn tegenwoordig al heel wat dierenbegraafplaatsen is Nederland en ook verschillende mogelijkheden om uw huisdier te begraven. Er zijn twee soorten begraafplaatsen een gewone begraafplaats en een natuurlijke begraafplaats.
​
Natuurlijke begraafplaats
Uw overleden huisdier wordt dan begraven in een speciaal daarvoor aangelegde weide. Er kunnen geen speeltjes of andere attributen zoals een halsbandje worden mee begraven. Op deze manier is de begrafenis heel natuurlijk.
​
Wetgeving van het begraven van uw huisdier in eigen tuin
De wet verschilt per gemeente, weet u het niet zeker of het mag? Neem contact op met uw gemeente.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond.
Alleen huisdieren die niet gestorven zijn aan een op mens of dier overdraagbare ziekte mogen worden begraven
Het dier moet begraven worden in een graf van minstens 75cm diep.
Er mogen geen plastic zakken of ander slecht afbreekbare verpakkingen mee de grond in. Uw huisdier mag enkel verpakt worden in biologisch afbreekbare materialen.
Er mogen enkel huisdieren/gezelschapsdieren worden begraven, geen landbouwhuisdieren zoals paarden, koeien etc.).
Dierencrematorium en uitvaartcentrum voor huisdieren
Er zijn verschillende mogelijkheden met betrekking tot het cremeren van uw huisdier. Zo kunt u kiezen voor een individuele crematie, een collectieve crematie of een anonieme crematie. Na de crematie kunt er voor kiezen om u huisdier in een urn te begraven of thuis neer te zetten, ook kunt u het as uitstrooien op een daarvoor bestemde strooiveld voor ( een dieren crematorium heeft daar vaak een speciale plek voor). En het is tegenwoordig ook mogelijk om een klein beetje as van uw huisdier in een sieraad te doen. Alle mogelijkheden kunt u overleggen bij een dierencrematorium bij u in de buurt. Voor de regio Noord-Brabant hebben wij een hele mooie samenwerking met Dierencrematorium Natura Nova in Wintelre. Voor meer informatie kijkt u op Home - Natura Nova
​
Voor diverse soorten as bestemmingen verwijzen wij u graag naar Urns & More – urnsandmore.nl
​
Individueel crematie
Bij een individuele crematie wordt uw huisdier individueel (apart) gecremeerd. Vaak is er zelfs een mogelijkheid om uw overleden dier mee te begeleiden naar de oven.
Collectieve crematie
Indien u kiest voor een collectieve crematie dan wordt uw huisdier gecremeerd in een groep van maximaal 6 andere dieren, gelijktijdig naast elkaar in de oven.
Anonieme crematie
Indien u kiest voor een anonieme crematie dan wordt uw huisdier anoniem gecremeerd met 15 of meer andere dieren. Totdat het aantal van 15 is bereikt wordt uw huisdier netjes bewaard in de koeling op het crematorium.
Uw huisdier achterlaten bij de dierenarts.
Wat gebeurt er met mijn huisdier als ik hem achterlaat bij de dierenarts?
Meestal als u uw huisdier bij de dierenarts achterlaat, gaat u huisdier naar de destructie. Op het moment dat uw huisdier overlijdt en u laat het achter bij de dierenarts dan wordt het door de dierenarts ter destructie aangeboden, het huisdier wordt dan eerst bewaard. Vaak gebeurt dit in een koeling of een vriezer waar uw huisdier gezamenlijk met andere huisdieren worden neergelegd. Lang niet in alle gevallen is er sprake van gekoelde opslag. Het destructiebedrijf komt in de meeste gevallen eenmaal per week de huisdieren ophalen bij de dierenarts.
Wat is ter destructie aangeboden?
De destructor vervult een taak die door de overheid wettelijk is vastgelegd in de Destructiewet. In deze wet staat onder meer dat overleden huisdieren met de bestemming destructie verplicht moet worden aangeboden aan een verwerkingsbedrijf. Daarnaast regelt deze wet dat overleden huisdieren na voorbewerking bij een destructiebedrijf dienen te worden vernietigd.
​
​
Huisdier donderen aan de wetenschap
Sinds 2010 bestaat het dierendonorcodicil. Hiermee kunt u uw overleden huisdier via Stichting Proefdiervrij doneren aan Universiteit Utrecht. Hierdoor hoeven er geen proefdieren meer gefokt en gedood te worden voor anatomielessen aan de universiteit. Dierenartsen in opleiding kunnen veel leren van het onderzoeken van gestorven huisdieren. Zo kan uw huisdier na zijn dood iets betekenen voor de wetenschap. Een mooie gedachte.
Wetenschap en proefdieren geholpen
Aan het dierdonorcodicil zitten wel een aantal voorwaarden. Uw huisdier mag niet meer dan 30 kg wegen en niet door een ongeluk zijn gestorven. Als het hieraan voldoet, kunt u uw dier altijd doneren, maar alleen als uw dierenarts deelneemt aan het project, wordt het vervoer van uw dier naar de Universiteit Utrecht kosteloos geregeld. Op dit moment kunnen dierenartsen in de regio Utrecht (rij-afstand van 35 km van de universiteit) en in de regio Oost (aantal bijbehorende gemeenten, zie https://proefdiervrij.nl/onderwijs/dierdonorcodicil/) zich aanmelden voor het dierdonorcodicil door een mail te sturen naar ddc@proefdiervrij.nl. Is uw dierenarts niet gevestigd in één van de bovengenoemde regio’s, maar wilt u wel uw overleden huisdier doneren aan de Universiteit Utrecht, dan zult u zelf het vervoer van uw overleden huisdier naar de universiteit moeten regelen.
Herdenkingsmogelijkheden
Er zijn tegenwoordig heel wat mogelijkheden om je huisdier te herdenken en of bij je te dragen. Deze mogelijkheden kunt u vaak bij een dierencrematorium of begraafplaats overleggen.
U kunt het as van uw huisdier in een sieraad laten plaatsen, zodat u uw huisdier altijd bij u kunt dragen.
U kunt de poot afdruk van uw huisdier in gips of klei laten zetten en deze met een foto er naast in uw woonkamer zetten.
​